Sport

Fotbalové kluby | Stadiony | TenisVeslováníMaraton

Jelikož je Londýn jedním z největších a nejlidnatějších měst Evropy, koná se tu hned několik významných sportovních událostí. Nejprestižnější sportovní soutěž všech dob, Letní olympijské hry, se v této metropoli konaly od roku 1896 hned třikrát. V žádném jiném městě se tolikrát Olympiáda nekonala. Naposledy to bylo, jak si mnozí jistě pamatují, v roce 2012.

Stadion Wembley
Stadion Wembley

Londýn mimo jiné hostí jeden z největších maratonů na světě, ale tím nejnavštěvovanějším sportem je fotbal. Kromě Arsenalu zde sídlí i klub Chelsea a Londýn se stal několikrát dějištěm fotbalového mistrovství světa i Evropy. Národním fotbalovým stadionem je Wembley, kde se konaly nejen památné fotbalové zápasy, ale i utkání ragby. Poslední zmíněný sport je v Londýně také velmi oblíbený a v elitní dvanáctičlenné lize má toto město hned tři kluby.

Dalším oblíbeným sportem je bezesporu kriket a právě proto v Londýně najdete hned dva velké kriketové kluby.

Pokud se do Londýna chystáte na přelomu března a dubna, určitě si udělejte čas na pozorování tradičního závodu osmiveslic Oxford a Cambridge. Start závodu je na Temži u Putnick Bridge ve čtvrti Fulham.

V dubnu centrum Londýna již tradičně zaplní tísice běžců, přesněji maratonců, kteří se vydávají na populární Londýnský maraton.

Posledním ale jistě také velmi populárním sportem je v Londýně tenis. Na jihovýchodě Londýna leží All England Lawn Tennis and Croquet Club, který každoročně zaštiťuje konání nejstaršího a nejprestižnějšího grandslamového turnaje s názvem Wimbledon.

Dějištěm dalších velkých sportovních událostí, velmi často atletických, je i O2 aréna nebo nově postavená olympijská sportoviště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..