Tenis

Tenis je míčová hra pro 2 nebo 4 hráče, kteří hrají proti sobě. K provozování tohoto sportu potřebujete obdélníkové hřiště, raketu, míček a samozřejmě i soupeře, kterým ale může být i obyčejná zeď.

Voskový Rafael Nadal
Voskový Rafael Nadal

Jeho pravidla byla patentována v roce 1875 Angličanem Wingfieldem. První velký turnaj se konal o dva roky později právě v londýnském Wimbledonu. Za několik let se k němu přidaly další tři turnaje – v americkém New Yorku, australském Melbourne a francouzské Paříži. Dohromady tak dodnes tvoří Velkou čtyřku a jsou nejprestižnějšími turnaji svého druhu na světě. Tenisté zde totiž mohou získat za svou výhru nejvíce bodů a polepšit si tak v žebříčkovém hodnocení všech hráčů. V průběhu roku se na turnajích hraje na rozmanitém povrchu. Na trávě, antuce nebo na tvrdém umělém hřišti.

Do olympijského programu byl tenis zařazen už v roce 1896, ale po několika letech ho organizátoři z hlavní soutěže vyřadili. Zpátky se dostal až v roce 1988.

I když je tenis spíše individuálním sportem, existuje několik týmových soutěží, kde mohou spolu měřit síly jednotlivé země. Fed cup je ženská tenisová soutěž, Davis cup zase ryze mužská a Hopman cup je pro dvojici mužského a ženského pohlaví ze stejné země.
Turnaje s ženskou účastí řídí organizace WTA, mužské soupeření zase ATP. Mezinárodní tenisová federace nese název ITF.
Dříve byl tenis označován jako bílý sport, což má spojitost hlavně s Wimbledonem, kde je povoleno hrát jen v bílém oblečení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..