Chelsea

Fotbalový stadion Chelsea
Fotbalový stadion Chelsea

Chelsea FC je fotbalový klub, který byl založen roku 1905. Jeho domovem je jihozápadní čtvrť Londýna s názvem Fulham. Domácí stadion se jmenuje Stamford Bridge. Má kapacitu 41 841 diváků a řadí se tak k největším na světě.

Historie

Původní majitel fotbalového hřiště Mears ho na začátku 20. století nabídnul klubu Fulham FC. Pronájem hřiště byl však velmi drahý a tak z této nabídky nakonec sešlo. Henry Augustus “Gus” Mears dal nakonec na radu svého přítele a založil si vlastní tým. Jméno podle čtvrti, kde se klub nacházel, bylo však již zabrané Fulhemem. Nakonec tedy Gus pojmenoval svůj nový klub podle přilehlého okresku Metropolitan Borough of Chelsea. Od této doby také mužstvo nosí klasické modrobílé dresy.

První zlaté období klubu odstartoval v roce 1961 Tommy Docherty a o čtyři roky později se mohli “Blues” z města “London” radovat z Anglického ligového poháru. Po úspěšném Euru v roce 1996 se do celé Anglie začali hrnout hráči z jiných zemí. Klub se tak stal na přelomu století populárním nejen u hráčů, ale hlavně u diváků. V roce 2003 ho ale čekala výrazná změna. Ken Bates, majitel Chelsea od osmdesátých let, prodal většinový podíl v klubu miliardáři Romanovi Abramovičovi. S novým klubovým majitelem přichází nejlepší éra londýnského týmu.

Zarezervovat vstupenky na stadion Stamford a do muzea od £10.50 (sleva 3% při rezervaci on-line)

Klubu se daří

Klubu se daří hlavně v domácích soutěžích. Premiere League vyhrála Chelsea celkem čtyřikrát, naposledy v sezoně 2009/10. Anglický pohár (FA cup) měla ve svém držení už sedmkrát, mimo jiné i v sezoně 2011/12. Vítězství v nejprestižnější mezinárodní fotbalové soutěži přišlo však teprve nedávno. V sezoně 2011/12 hráči poprvé v celé historii klubu vyhráli Ligu mistrů UEFA.

Angličtí hráči však v dnešních dnech nemají v klubu navrch. Kromě nich jsou totiž důležitou součástí týmu i Španělé, Brazilci nebo Portugalci. I Česká republika má však v Chealsea své zastoupení. Brankář Petr Čech má své důležité místo v Chelsea už devět let a byl také součástí úspěchu v Lize mistrů.

Nynějším kapitánem je Angličan John Terry a trenérem Rafael Benítez. Dalšími známými hráči jsou kromě Petra Čecha i Srb Branislav Ivanovič, Španěl Fernando Torres, Brazilec Ramires, Angličan Frank Lampard nebo Portugalec Paulo Ferreira.

Podívejte se na prohlídku stadionu Stamford Bridge

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..