O2 Arena v Londýně

Jedna z nejvytíženějších krytých hal v Evropě se nachází ve Vnitřním Londýně na Greenwichském poloostrově. Trochu symbolicky tak přes parkoviště před halou vede nultý poledník, podle kterého se odvozují časová pásma po celém světě. Neméně významná je v oblasti masové zábavy i samotná aréna.

Stavba přivítala nové tisíciletí

O2 Arena je součástí Millenium Dome, což je obrovská kopule a zároveň největší samostatně zastřešená stavba na světě. The Dome, jak se také zkráceně nazývá, byl vystavěn ku příležitosti příchodu a přivítání nového tisíciletí (odtud také název Millenium). Původní projekt počítal s halou o menších rozměrech, nakonec vznikla megalomanská stavba, pro niž bylo těžké najít uplatnění.

Konaly se zde výstavy a pořádala různá vystoupení, problémem však bylo, jak zaplnit tak rozsáhlý prostor. Na lepší časy nezadělala ani přehlídka krásy, kterou vytvořila soutěž Miss World 2000. V dalším roce byl dóm uzavřen. Jen nárazově se zde konalo pár akcí, v mrazech posloužilo Millenium jako úkryt pro bezdomovce.

O2 aréna
O2 aréna

Krachující chloubu spasila až olympiáda. Představitelé Mezinárodního olympijského výboru Londýnu odklepli, aby uspořádal v roce 2012 Letní olympijské hry a význam dómu opět vzrostl. Millenium bylo přestavěno na zábavní komplex O2, jehož epicentrem je Arena, která zabírá asi 40 % z celého prostoru a pojme přibližně 20 000 diváků. Kapacita se liší podle typu pořádané akce.

Vystupují zde ty největší hvězdy

Vzhledem k variabilitě povrchů, které je možné během sedmi měsíců, kdy je hala v provozu, měnit, se v aréně střídají interpreti ze všech koutů zábavy. Tradiční událostí jsou koncerty těch největších hvězd. Řadu vystoupení mají za sebou Madonna, Rihanna, Britney Spears, Kylie Minoque, ale třeba i skupiny Linkin Park, Coldplay, Led Zeppelin či AC/DC.

Pozadu nezůstává ani sport. Při již zmíněné olympiádě hostila aréna soutěže ve sportovní gymnastice a také finále basketbalových turnajů. Když ještě tribuny voněly novým nátěrem, utkali se zde v boxerském ringu britský ranař David Haye a italský bojovník Enzo Maccarinelli. Na své si přišli i fanoušci basketbalu, neboť vyslanci slavné NBA (Boston Celtics nebo třeba Miami Heat) si na palubovce střihli exhibiční a přípravná utkání.

Ještě dál zašli zástupci nejslavnější ligy nejrychlejšího kolektivního sportu na světě. Hokejisté Los Angeles Kings a Anaheim Ducks využili O2 Arenu k zahajovacímu, tedy regulérnímu mistrovskému utkání NHL. V bývalém Milleniu se zrodila také konkurence slavného Wimbledonu. Až do roku 2015 má totiž zajištěné pořádání Turnaje mistrů, na kterém se ke konci sezony scházejí nejlepší tenisté uplynulého roku.

O2 Arena sídlí na adrese Peninsula Square, London SE10 0DX. Dostat k ní se dá jednoduše metrem, které zastavuje ve stanici North Greenwich (Severní Greenwich). Cestou k Milleniu se vzhledem k nezaměnitelné kopulovité střeše, která je vidět na míle daleko, nedá zabloudit, přesto nápadným vodítkem je řeka Temže, která arénu praktický obtéká.

Podívejte se na část koncertu zpěvačky Beyoncé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..