Londýnské fotbalové kluby

Stadion emirates
Stadion Emirates

Rozdělení klubů dle soutěží v soutěžním ročníku 2019/2020:

Premier League (1. liga): Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham Hotspur, West Ham United
Sky Bet Championship (2. liga): Brentford, Milwall, Queens Park Rangers, Fulham
League One (3. liga): AFC Wimbledon, Charlton Athletic
League Two (4. liga): Leyton Orient
National League (5. liga): Barnet, Bromley, Dagenham & Redbridge, Sutton United
National League South (6. liga): Dulwich Hamlet, Wealdstone, Welling United

Na výběr tedy v šesti nejvyšších ligách máte až dvacet fotbalových klubů z Londýna. Ty nejslavnější pak musejí o výsadní postavení v jedné z nejkvalitnějších fotbalových lig na světě pravidelně bojovat s týmy z Manchesteru – United a City, případně s Liverpoolem FC. Všem favoritům pak v ročníku 2015/2016 vypálil rybník jeden z nejpřekvapivějších vítězů Premier League posledních let Leicester City.

Více o historii, cenách lístků a stadionech některých londýnských klubů se dozvíte níže:

Tottenham Hotspur Footbal Club

Už dlouhá léta se snaží prodrat mezi absolutní anglickou špičku, ale až do nedávna byl Tottenham považován v Londýně až za toho třetího v řadě, prim jednoznačně hráli Arsenal a Chelsea. To se změnilo v posledních dvou sezonách. Zatímco v sezoně 2015/2016 v konečné tabulce předskočil Chelsea, která prožila jednu z nejhorších sezon v historii – v sezoně 2016/2017 sahal Tottenham dokonce po titulu, ale nakonec byl pokořen právě Chelsea FC, která si tak napravila reputaci z předchozí sezony.

Název Hotspur má až poetický původ. Vznikl stejně jako klub již v roce 1882 podle Shakespearovy hry Jindřich IV., kde se tak říkalo jedné postavě (v překladu prchlivec). Severolondýnský klub pojí dlouholeté nepřátelství s Arsenalem, se kterým pravidelně bojuje o krále této části hlavního města v tradičním „North London derby“ (Derby Severního Londýna). Z hlediska sportovních úspěchů sice „Spurs“ za svým nesmlouvavým rivalem pokulhávají, i tak ale získali celou řadu trofejí.

V sezoně 1950/1951 i přesně o deset let později ovládl Tottenham celou prvoligovou soutěž. Výborně si „Spurs“ vedou v FA Cupu, který vyhráli osmkrát a jen jednou ve finále prohráli. K čtyřem titulům z League Cup (Ligový pohár) přidali ještě dvě vítězství v Evropském poháru, ale to poslední se datuje k roku 1984.

Domácí zápasy hrál Tottenham až do roku 2016 na stadionu White Hart Lane (kapacita 36 240 diváků), který byl poprvé otevřen ještě v předminulém století. Nachází se blízko vodních nádrží ještě o pár kilometrů severněji než stadion Arsenalu. I „Spurs“ mají vlastní vlakovou stanici (White Hart Lane).

Několikaleté diskuze o novém stadionu byly vyřešeny v roce 2015, kdy byl odsouhlasena stavba nového stadionu na místě původního White Hart Lane. Od sezony 2017 se tak stalo pro Spurs azylem londýnské Wembley. Od března roku 2019 už hráči vybíhají na trávník nového stadionu s názvem Tottenham Hotspur Stadium.

Zarezervujte si prohlídku Wembley stadionu od £10.60 (rezervace on-line)

Na zápasy modrobílého týmu se ti nejmladší dostanou i za 8 liber (asi 240 korun), dospělí za 20 liber (asi 600 korun). Vstupenka na lepší místo a lepšího soupeře vyjde až na 95 liber (asi 2 850 korun).

Fulham Footbal Club

Nejstarší profesionální klub v Londýně založili věřící z kostela St. Andrew již v roce 1879. I dnes ve zmíněném kostele najdete zakládající listinu. V úplných počátcích klub neměl vlastní stadion, a tak často střídal hřiště, na kterých hrál domácí zápasy. Natrvalo se usadil až v roce 1896, kdy se domovem Fulhamu stal stadion Craven Cottage (kapacita 26 600 diváků), který sídlí přímo na břehu řeky Temže nedaleko stadionu Chelsea.

Od té doby, kromě období mezi lety 2002 a 2004, kdy zde probíhala rozsáhlá rekonstrukce, Fulham nikdy nehrál na jiném stadionu. V minulém století se oddíl vyznávající černobílou kombinaci potloukal zejména v nižších soutěžích, prvoligovým klubem se stal až v roce 2001. Od následující sezony se Fulham F.C. drží mezi anglickou fotbalovou smetánkou a sezoně 2009/2010 zažívá možná nejúspěšnější sezonu v historii klubu – finále Evropské ligy, čtvrtfinále FA Cupu a 7. místo v lize. To vše i díky trenérovi roku Royi Hodgsonovi, který klub po sezoně opustil a zamířil do Liverpoolu.

V roce 2013 pak došlo na odprodej klubu americkému podnikateli Shahidu Khanovi a v následující neúspěšné sezoně nastal po 13 letech sestup do League Championship. K návrratu mezi elitu do Premier League došlo po sezoně 2017/2018.

Na zápasy skromného londýnského týmu se ti nejmenší fanoušci dostanou již za 15 liber (asi 450 korun), vstupenka pro dospělého vyjde podle kvality výhledu a soupeře od 25 do 45 liber (750-1350 korun). Kousek od stadionu je autobusová zastávka Fulham Leisure Centre, nejbližší stanice metra je Putney Bridge, od které lze po břehu Temže také dojít k hřišti.

Queens Park Rangers Footbal Club

Nebýt pohádkových milionů formulových magnátů Bernieho Ecclestona a Flavia Briatoreho, QPR by se možná ještě teď plácalo někde v průměru druhé ligy. Jenže v roce 2007 se oba zámožní pánové rozhodli investovat benzínem načichlé peníze i do fotbalu a ve čtvrté sezoně se jim podařilo vrátit na Loftus Road (kapacita 18 500 diváků), kde QPR hraje domácí zápasy, slavnou Premier League. Po třech letech však nastal návrat do Championship, aby v další sezoně QPR opět postoupili do prestižní Premier League. Od roku 2015 však už okupují pouze spodní polovinu tabulky Sky Bet Championship.

Nejdelší období mezi prvoligovými kluby zažili Queens Park Rangers v 80. a 90. letech, to mezi nejlepšími týmy v Anglii vydrželi 13 sezon. Ve vitríně s významnými trofejemi ale nemá londýnský klub zrovna narváno, přestože funguje už více než 125 let. Největšího úspěchu dosáhlo QPR v sezoně 1966/1967, kdy vyhrálo League Cup (Ligový pohár). Blízko triumfu v první lize bylo o devět let později, ale v konečně tabulce skončilo bod za Liverpoolem. Porážkou skončilo i finále slavného FA Cupu v roce 1982.

Menší stadion Loftus Road se nachází v zastavěné oblasti lehce na západ od centra Londýna (stanice autobusu má stejný název jako klub). Pouhé čtyři kilometry po silnici dělí hřiště QPR od slavného Hyde Parku a Buckinghamského paláce. Vstupenky na zápasy klubu jsou rozděleny podle kvality výhledu do tří kategorií. Ceny se pohybují od 25 liber (750 korun) do 34 liber (asi 1 000 Kč).

West Ham United Footbal Club

Tradiční londýnský klub vznikl jako pokračovatel oddílu, který sestavili představitelé Thames Ironworks and Shipbuilding (Temžská železárna a loďařství). Úctu ke svým kořenům projevuje klub logem, kde se nacházejí překřížená kladiva, i od něj odvozenou přezdívkou – „The Hammers“ (Kladiváři). Od počátků také vyznávají neměnné barvy – různé kombinace a odstíny modré a fialové.

Fanoušci West Hamu dříve patřili mezi nejradikálnější v anglické lize, jejich hooligans byli nechvalně proslulí mezi všemi fanouškovskými tábory, ale přijetí tvrdých podmínek na všech stadionech jakékoliv projevy násilí prakticky vymýtilo. Zápasy Premier League jsou z hlediska bezpečnosti na nejvyšší možné úrovni.

„Kladiváři“ během své dlouhé historie zdolali i několik pochvalných met. V první lize se sice West Ham nikdy nedokázal vyšplhat na vyšší než třetí místo, ale zato hned třikrát ovládl věhlasný FA Cup. Nejúspěšnějším rokem tak byla sezona 1963/1964, ve které přidali i triumf v FA Charity Shield. Na mezinárodní scéně slavil londýnský klub v roce 1999, kdy vyhrál UEFA Intertoto Cup.

Domácí zápasy hrával klub na stadionu Boleyn Ground (známý spíše jako Upton Park), který pojme přes 35 000 diváků. Jen půl kilometru je vzdálená stanice metra s názvem Upton Park. Od roku 2016 hraje West Ham své domácí zápasy na Olympijském stadionu v londýnské části Stratford. Stejnojmenná stanice pak slouží k odbavení většiny fanoušků v době utkání.

Zarezervujte si prohlídku London Stadium od £9.50 (sleva 5% při rezervaci on-line)

Vstupenky na domácí zápasy jsou rozděleny do tří kategorií podle kvality soupeře. Dítě se na slabší protivníky dostane přibližně za 15 liber (asi 450 korun), dospělý asi za 30 liber (asi 900 korun). Nejlepší místa na slavné týmy vyjdou asi na 70 liber (asi 2 100 korun)

A jak se nejlépe na zápasy dostat? Mrkněte na článek, kde jsme pro vás připravili přehled českých agentur, které zájezdy na fotbalová utkání do Londýna pořádají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..