Wimbledon

Wimbledon
Wimbledon

Wimbledon je nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj na celém světě. Je jedním ze čtyř Grand Slamů, nejprestižnějších turnajů pro tenisové hráče. Koná se každý rok na přelomu června a července v jihozápadní části Londýna.

Celkový počet kurtů je 49, ale jen 19 je jich určeno pro hlavní tenisovou soutěž. V prostorech se nachází také centrální dvorec, hrací plocha s největší diváckou kapacitou, která má od roku 2009 zatahovací střechu.

Objednejte si vstupenku do Wimbledon musea on-line od £7.50

Historie turnaje

Historie Wimbledonu sahá až do roku 1877, kdy se na travnatých dvorcích uskutečnil první zápas. Důležitou roli zde hrají tradice a pravidla, která jsou dodržována i ve 21. století. Původní dřevěné šatny hráči používají dodnes, dvorce nemají žádné reklamní plochy a všichni tenisté musí hrát v bílém oblečení. Ceny tradičně předává královnin bratranec, vévoda z Kentu, který je zároveň prezidentem All England Clubu.

Turnajový program tradičně zahrnuje soutěže ženských i mužských dvouher, a to i v kategorii junioři, legendy a vozíčkáři. Dále se na turnaji hraje ženská, mužská i smíšená čtyřhra. Vítěz mužské dvouhry dostává pozlacený pohár a ženská šampionka zase stříbrnou mísu.

Vládnou zde Federer, Sampras a Navrátilová

Nejvyšší počet titulů v mužské dvouhře drží shodně Američan Pete Sampras a Švýcar Roger Federer. Oba jich mají sedm, přičemž Federer ten poslední vyhrál v roce 2012. Mezi ženami jasně vévodí česká a později americká tenistka Martina Navrátilová. Ve Wimbledonu vyhrála celkem devětkrát, naposledy v roce 1990.

České úspěchy

londýnské metro - Wimbledon
londýnské metro – Wimbledon

Nejvýraznější úspěch zaznamenala samostatná Česká republika v roce 2011. Petra Kvitová nenašla přemožitelku ve dvouhře žen, Květa Peschkeová vyhrála ženskou čtyřhru a Iveta Benešová (dnes Iveta Melzer) zase čtyřhru smíšenou. Osmá nasazená Kvitová v semifinále porazila Viktorii Azarenkovou a ve finále si poradila i s Marií Šarapovovou. Z osmého místa se tak i díky tomuto vítězství posunula na druhou příčku.

Tomáš Berdych okusil své první finále na Grand Slamu právě ve Wimbledonu v roce 2010. V posledním zápase však nestačil na Rafaela Nadala a prohrál s ním ve třech setech.

Petra Kvitová podruhé

V roce 2014 přinesla České republice další radost Petra Kvitová. Stálá členka tenisové TOP 10 totiž v tomto roce suverénně vyhrála Wimbledon, a to znovu po třech letech. Na své cestě za wimbledonským titulem porazila v semifinále svou českou kamarádku Lucii Šafářovou a ve finále pak mladou Kanaďanku Eugeniii Bouchard.

Neopakovatelná atmosféra

Chcete-li zažít neopakovatelnou atmosféru turnaje, kupte si co nejdříve vstupenky na Wimbledon 2015 online. Lístky sice nejsou nejlevnější, ale během jednoho dne můžete vidět spoustu známých hráčů, minulých vítězů i legend turnaje. Další tenisoví nadšenci se mohou turnaji na zelené trávě přiblížit koupí tenisových míčků, které se zde dodnes používají. Najdete je pod názvem Slazenger Wimbledon Ultra Vis.

Slovem Wimbledon však nemusí být označován jen tenisový turnaj. Fanoušci anglického fotbalu si jistě vzpomenou na slavný klub Wimbledon F.C. Tímto prestižním turnajem se inspirovali i filmaři a v roce 2004 byl natočen romantický film se stejným názvem.

Podívejte se na tour Wimbledonem.

Cena lístků

Cena lístků se pohybuje ve velmi širokém rozmezí. Záleží, pokud se půjdete podívat na kvalifikace, nebo budete chtít vidět v hlavních dvou týdnech některou z tenisových hvězd. Pro podrobnější informace se podívejte na oficiální stránky Wimbledonu.

Prohlídka muzea a areálu

Ceny platí od 1.dubna 2014 do 31. května 2015

Dospělí    Zvýhodněná cena (Studenti atd.)     Děti
Museum £12 £10 £7
Museum + Tour    £22 £19 £13

Otevírací doba

   Pondělí    Úterý   Středa    Čtvrtek    Pátek    Sobota    Neděle  
Otevřeno od  10am  10am  10am  10am  10am  10am  10am
Začátek poslední prohlídky      5pm  5pm  5pm  5pm  5pm  5pm  5pm
Zavřeno  5.30pm  5.30pm  5.30pm  5.30pm  5.30pm  5.30pm  5.30pm

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..