Tate Galerie

Tate Gallery je souhrnné označení pro 4 britské galerie, které mají pro tuto zemi velký význam. Tate Britain byla otevřena už roku 1897, Tate Liverpool v roce 1988 a Tate St Ives v roce 1993. Nejvýznamnější a zároveň nejmladší galerií je však Tate Modern, která byla otevřena poměrně nedávno, až v roce 2000.

Původní galerie

Původní galerie Tate se nacházela ve Westminsterském obvodu a měla statut Národní galerie britského umění. Byla postavena v důsledku nedostatku místa v Národní galerii. Jméno Tate nese po úspěšném podnikateli, který se nabídl stavbu nové galerie financovat a věnovat jí svou sbírku děl moderních malířů.

V polovině 20. století byla od Národní galerie vyčleněna a stala se svébytným tělesem. Zároveň měla dvě funkce. Nejenže vystavovala britská díla, ale také její sbírky obsahovaly velkou část mezinárodního současného umění. Sbírky byly nakonec rozděleny a umění od roku 1900 do současnosti je vystavováno v Tate Modern. Britské umění od roku 1500 do současné doby můžete vidět v původní Tate Britain.

Galerie Tate Modern

Galerie Tate Modern se nachází v bývalé elektrárně Bankside, která byla dostavena v roce 1963. Po ukončení provozu a rozsáhlé rekonstrukci, během které byly na střechu například umístěny solární panely zajišťující vyšší energetickou soběstačnost galerie, byla do budovy umístěna díla současného umění. Galerie vystavuje mnoho výtvorů zahraničních umělců a v roce 2011 sem byla umístěna i první česká díla. Jejich autorkou je Kateřina Šedivá a nesou název Od nevidím do nevidím/From Morning till Night.

Vstup na základní expozice je zdarma.

Podívejte se na video, kde jsou ukázány prostory Tade Modern.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..