Stamford Bridge

Fotbalový stadion Chelsea
Fotbalový stadion Chelsea

Fotbalový stadion Stamford Bridge leží mezi čtvrtěmi Fulham a Chelsea v Londýně. Pojme přes 42 000 fanoušků a je domovem FC Chelsea, jednoho z nejúspěšnějších fotbalových klubů v Anglii. Kromě samotného hřiště najdete ve fotbalovém areálu i oficiální klubový obchod, několik restaurací, obchodní centrum, parkoviště a dva čtyřhvězdičkové hotely Millennium a Capthorne.

Přesným datem založení stadionu je 28. duben 1877, ale ve svých prvopočátcích sloužil převážně atletickému klubu. Pak tento pozemek koupili bratři Mearsovi, nabídli ho k užívání Fulhamu, ale po odmítnutí tohoto klubu si založili svůj vlastní.

Samotná stavba

Po architektonické stránce byl Stamford navržen architektem Archimbaldem Leitchem, který také stojí za výstavbou Goodison Parku v Liverpoolu. Během 20. století bylo vybudováno hned několik tribun, které se svými fanoušky dodnes tvoří nezapomenutelnou atmosféru. Některé byly ze začátku jen na stání, ale postupem času a vlivem přestaveb se nakonec všechny dočkaly míst k sezení. Masová přestavba začala až v 90 letech a nedotkla se jen celé východní tribuny, která v roce 1973, kdy byla postavena, znamenala zázrak tehdejší techniky.

Přestavba stadionu byla naplánována už v sedmdesátých letech, ale kvůli její finanční náročnosti nikdy nebyla plně dokončena. Klub Chelsea musel prodat své nejlepší hráče a nakonec skoro zbankrotoval. Rozsáhlá přestavba tedy začala až v roce 1994. Nyní je Stamford druhým největším stadionem v Londýně a jedním z největších v celé Evropě. Dostanete se tam velice lehce metrem, které zastavuje jen pár desítek metrů od vchodu do celého komplexu. Vystoupíte ve stanici District Line, Fulham Broadway.

Podívejte se na tour stadionem Chelsea.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..