Olympijský park

zdroj: i.idnes.cz
zdroj: i.idnes.cz

Londýnský olympijský park (anglicky Queen Elizabeth Olympic park) v sobě spojuje sportoviště a další zařízení, které byly postaveny kvůli Letním olympijským a paralympijským hrám v roce 2012. Nachází se převážně na východě Londýna v několika obvodech. Vznikl na místě bývalých průmyslových areálů a byla zastavěna i některá pole. Olympijská park Královny Alžběty tak obsahuje 8 sportovišť, centrum pro novináře a olympijskou vesnici, kde byli ubytováni všichni sportovci i trenéři.

Sportoviště

Plavání a skoky do vody hostilo Aquatics centre s kapacitou 17 500 diváků. V centru byly dva plavecké bazény a jeden bazén speciálně určen pro skoky. Dalším zařízením byla Basketball Arena, která kromě basketbalu hostila i finále házené. Při Paralympiádě tu byli k vidění vozíčkáři hrající basket a americký fotbal. Pro závody na kolech byl postaven velodrom a BMX dráha. To vše spojoval London Velopark. Eton Manor je komplexní sportoviště, určené jako relaxační centrum pro sportovce a hlavně místo turnajů tenistů vozíčkářů. Šermířská soutěž moderních pětibojařů a turnaje házenkářů se uskutečnily v centru s názvem Copper Box. Riverbank Arena zase hostila pozemní hokej a paralympijský fotbal. Vodní pólo se odehrálo ve Water Polo Arena.

Olympic Stadium

Posledním a největším sportovištěm byla atletická hala s 80 000 místy. Probíhal tu zahajovací i uzavírací ceremoniál a své medaile tu vyhrála například Barbora Špotáková nebo Usian Bolt.

Podívejte se na ty nejlepší momenty z Olympijských her.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..