Stadiony v Anglii

Stadion Arsenalu - Emirates
Stadion Arsenalu – Emirates

Mezi nejčastější zábavu angličanů patří různé sporty. Kde se odehrávají ty nejlepší matche? No přeci na stadionech.

V Anglii se nachází jedna z nejvytíženějších krytých hal v Evropě a to O2 Arena. Zde se odehrávají různé zápasy, koncerty, exhibice a výstavy. Více o O2 Areně.

Anglie je považována za kolébku fotbalu. A k fotbalu patří zaplněné stadiony. Pojďme prozkoumat krásu anglických stadionů. Historie fotbalu je v Anglii obsáhlá, stejně tak historie některých stadionů. Na výstavbách se podílejí významní architekti a financování takového stadionu je velmi náročné. Oproti našim českým stadionům, je kapacita mnohem větší a stále se navyšuje.

V Anglii je stadionů okolo dvaceti. Nelze přesně určit, který má největší kapacitu, který je nejkrásnější, lze pouze zmínit nejznámější z nich.

Anfield Road

Nachází se v Liverpoolu. Byl postaven v roce 1884 v oblasti Stanley Parku. Vlastníkem tohoto stadionu je Liverpool FC. Liverpool zde hraje již od roku 1892 a oslavil zde osmnáct mistrovských titulů. Kapacita stadionu se během vývoje měnila. Nyní se zde vejde 45 362 fanoušků. Průměrná návštěvnost je přibližně okolo 45 000. Rozměry stadionu jsou 110×75. Za jednu vstupenku zaplatíte přibližně 39 – 48 liber. Největším rivalem tohoto stadionu je Goodison Park. Nachází se v těsné blízkosti Anfield Road. Nikdy nepůjdeš sám – to je hymna Anfield Road. Angličtí umělci se rozhodli zpestřit prostory Anfield Road fotbalovými grafity, video můžete shlédnout  zde.

Goodison Park

Nachází se také v Liverpoolu. Je to klub anglické Premier League Everton F.C. Kapacita je 40 569 míst k sezení. Goodison Park se může pyšnit prvenstvím, v roce 1913 ho navštívil vládnoucí monarch král Jiří V. s královnou Marií, byla to jejich první královská návštěva stadionu na Britských ostrovech. Zajímavostí jsou zde pojmenované tribuny. Main stand (hráčské šatny), Bullens road (pro hostující fandy), Gwladys street end (nejhlasitější tribuna), The park stand (nejmenší tribuna). Rozměry jsou 102,4×72,3.

Stamford

Stamford je domovský stadion pro FC Chelsea. Stadion pojme 42 000 fanoušků. Stamford obsadil druhou příčku jako největší stadion v Anglii.

Old Trafford

Nachází se v Manchesetru. Old trafford představuje základnu klubu Manchester United. Kapacita stadionu patří mezi jedny z největších v Angli, vejde se zde 76 212 fanoušků. Tento stadion se také může pyšnit prvenstvím, Old trafford je prvním stadionem, který zavedl ochranné zábrany (ploty) proti fanouškům. Považuje se za nejslavnější stadion v Anglii.

Tottenham Hotspur Stadium

Nově vystavěným stadionem se může pyšnit londýnský tým Tottenham Hotspur F.C. Do roku 2017 mohli fanoušci navštěvovat stadion White Hart Lane, který byl ovšem v tomto roce uzavřen zbourán a místo něj byl  v březnu roku 2019 vystavěn nový stadion. Alan Michael Sugar, bývalý vlastník klubu, označil stadion za „nejlepší v Evropě“.  Kapacita tohoto fotbalového stánku činí 62 062 diváků.

Olympijský park

Londýnský olympijský park (anglicky Queen Elizabeth Olympic park) v sobě spojuje sportoviště a další zařízení, které byly postaveny kvůli Letním olympijským a paralympijským hrám v roce 2012. Nachází se převážně na východě Londýna v několika obvodech. Ve čtení pokračujte v samostatném článku o Olympijském parku.

Villa park

Leží v anglickém Birminghamu. Nachází se hned vedle parku Aston. Villa park je domácím stadionem anglického klubu Aston Villa.

Stadion Wembley
Stadion Wembley

Wembley

Jeden z nejnovějších stadionů v Anglii. Byl otevřen v roce 2007. Wembley patří mezi největší stadiony na světě. Jeho kapacita dosahuje 90 000 míst.

Jak je to s fanoušky?

Anglická nemoc. Tak se říká chuligánství na fotbalových stadionech, které vzniklo na anglickém trávníku. Dokonce i pojem hooligans také pochází z Anglie. Tresty pro chuligány jsou přísné. V nejlepším případě obdrží pokutu v opačném případě vyfasují doživotní zákaz vstupu na stadion.

Obvykle fanoušci na stadionech sedí, nejsou zde místa na stání, na rozdíl od našich stadionů. Tento handicap pak způsobuje, že fanoušci nejsou moc ochotni fandit a sotva zatleskají když oblíbený tým vítězí. Občas někdo vstane z křesla a vykřikne něco k hráčům nebo rozhodčím. Angličtí fanoušci si raději pořádně zafandí na výjezdu, kde jsou daleko od svého bydliště.

Stadiony v Anglii mají několik výhod oproti našim stadionům. Hřiště není oddělenou od tribuny žádnou atletickou dráhou a divák tak sedí v těsné blízkosti ochozů hrací plochy. Navštívili jste některý z výše jmenovaných stadionů?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..