Arsenal

Dělníci z továrny na střelivo a výbušniny v londýnské čtvrti Holloway byli na počátku více než 125 let trvající cesty, během které se jejich skromný tým proměnil v ikonu anglického fotbalu. V současnosti patří Arsenal Football Club, jak zní oficiální název, mezi pět nejhodnotnějších značek nejpopulárnější kolektivní hry na světě.

Logo

Z reálií úplných počátků oddílu toho do dneška moc nepřežilo, přesto si duch minulosti přenáší klub neustále. Logo Arsenalu, které se několikrát měnilo, vždy zobrazovalo a nejspíš i navždy ponese symbol kanónu jako vzpomínku a úctu ke svým zakladatelům. Odtud také typická přezdívka „Gunners“ – „Kanonýři“.

V počátcích nemohli představitelé Arsenalu najít hřiště, kde by natrvalo zakotvili, a tak vystřídali několik pažitů v Londýně. Usadili se až v roce 1913, kdy se klub přesunul na sever Londýna na stadion Highbury. Typický anglický stadion se strmými tribunami, které začínaly prakticky u autové čáry, vydržel skoro sto let. V roce 2006 byl stržen a na jeho místě vyrostly luxusní byty a park.

Mistři bez prohraného zápasu

Stadion Arsenalu - Emirates
Stadion Arsenalu – Emirates

13x slavil Arsenal London mistrovský titul, 10x vyhrál FA Cup, což je nejstarší klubová soutěž na světě (první ročník už v roce 1872), 2x zvítězil v Ligovém poháru a 12x v FA Community Shield.

Nevídaného úspěchu dosáhli „Kanonýři“ v sezoně 2003/2004, ve které neprohráli ani jeden z 38 ligových utkání. Tolik zápasů se nepovedlo nastřádat žádnému jinému týmu.

Evropská scéna

Na evropské scéně se radoval tým dvakrát. V sezoně 1970 vyhrál Arsenal Evropskou ligu, na konci sezony 1993/1994 slavil triumf v Poháru vítězů pohárů. Díky mnoha trofejím je Arsenal FC nejúspěšnějším londýnským týmem v historii.

Emirates Stadium

Highbury dosloužilo roku 2006, v květnu se „Gunners“ přestěhovali na supermoderní Emirates Stadium (kapacita 60 335 diváků), jehož přínos je ale zatím zejména v marketingové sféře, sportovní úspěchy se klubu vyhýbají. Důvodem je finanční strategie klubu. Trenér Arsène Wenger sází zejména na vlastní odchovance, drahé nákupy nejsou pro Arsenal typické.

Zarezervovat vstupenky na prohlídku stadionu Emirates od £14.50 (sleva 2% při rezervaci on-line)

A tento přístup je logický. Celá stavba stadionu na Ashburton Grove vyšla na astronomických 470 milionů liber (asi 14 miliard korun). Horentní suma zadlužila klub na několik desítek let, ekonomická rovnováha je tak pro klub prioritní. Přesto, nebo možná právě proto renomovaný časopis Forbes ocenil v roce 2012 Arsenal FC jako čtvrtou nejhodnotnější fotbalovou značku na světě (hodnota 1,3 miliardy dolarů).

V červeném či rudém dresu „Kanonýrů“ hrálo během jeho dlouhé historie mnoho významných hráčů. Jména jako David Seaman, Jack Kelsey, Tony Adams, Sol Campbell, Patrick Rice, Robert Pires, Dennis Bergkamp, Thierry Henry nebo Ian Wright se navždy zapsala do paměti hrdých fanoušků klubu. Mezi ty uznávané se zařadil i český záložník Tomáš Rosický, který do klubu přišel v roce 2006 z německého Dortmundu.

Na co už jsou fanoušci klubu méně pyšní, je cena lístků na domácí zápasy Arsenalu hrané na Emirates Stadium. Ty jsou totiž nejdražší ze všech v celé Premier League. Nejlevnější místa vyjdou na 26 liber (asi 780 korun), průměrně stojí vstupenky kolem 50 liber (asi 1500 korun) a ty nejlepší až 126 liber (3 780 korun).

Podívejte se do útrob stadionu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..